Lesje dance-historie

Suksawat | Jacob Haagsma, 2014


Als je in het weekend uit je plaat gaat op hippe beats sta je er misschien niet bij stil. Maar dance heeft een historie, en die gaat onderhand ook al een jaar of dertig terug. Of nog langer als je de disco meetelt, en of je het nu leuk vindt of niet, alle dance van nu stamt regelrecht af van de disco. Zo ver gaat Oldschool Renegades nou ook weer niet terug. Maar als je deze documentaire uitgekeken hebt, ben je een stuk wijzer over de geschiedenis van de dance. Dat komt, maker Maurice Steenbergen, nu vooral bezig met films, videoclips en zo, stamt zelf uit die wereld.

Ken je Poing toevallig nog, die oer-simplistisch klinkende maar vreselijk efficiënte dance knaller van Rotterdam Termination Source, uit 1992? Nou, dat was dus Maurice Steenbergen. Maurice is vooral bij zijn vriendjes van toen langs geweest, met de nadruk enigszins op het hardere rave werk van die dagen. Maar zijn netwerk is immens, en dus krijg je van die ook al een beetje op leeftijd rakende mannen (van The Prodigy en Moby tot en met Paul Elstak en Joey Beltram, en nog veel meer van die oude helden) genoeg ins en outs uit die scene te horen.

Noordelijk filmfestival
Oldschool Renegades draait zaterdagavond om 22.15 uur op het Noordelijk Film Festival in De Harmonie. Maurice Steenbergen is er zelf bij en mag in een q&a na de tijd eens uitleggen waarom deze en gene ontbreken (de Detroit-technoconnectie bijvoorbeeld). De boel wordt geprogrammeerd in samenwerking met twee Leeuwarder party-organisatoren: de veteranen van House The 90’s en de jonkies van Nokturné.

Afterparty
Edwin Zwaagman van House The 90’s, die Steenbergen natuurlijk wel kent, droeg deze film, wegens problemen met muziekrechten nog niet eens officieel uitgebracht, aan bij de NFF-organisatie. ,,Maurice kan het leuk vertellen”, verzekert hij. Afterparty! Vervolgens is het een kwestie van voetjes van de vloer op de officiële afterparty in Hemingway, waar de heren beurtelings de klassiekers uit de jaren negentig en de heetste sounds van nu laten spinnen. “We willen eigenlijk wisselen zonder dat het publiek doorheeft dat ze ineens op nummers van twintig jaar geleden aan het dansen zijn”, zegt veteraan Zwaagman. “Dat ouwe gevoel zit ook in veel nieuwe platen”, zegt jonkie Rick Klap van Nokturné. Zijn club is vereerd, zegt hij, ,,dat we dit mogen doen met die notoire boys van toen.” Hij vindt het ook wel tijd dat het Leeuwarder publiek kennis maakt met de geschiedenis van deze muziek, juist nu (oud-)Leeuwarders als Delta Funktionen en Conforce met hun technosets de wereld overvliegen. Bij Nokturné ligt er trouwens ook house en deephouse op de draaitafels. Hemingway is hun thuishaven. Historische grond in de geschiedenis van de Leeuwarder dancescene: de eerste acid-party’s vonden plaats in discotheek Ode, verre voorganger op diezelfde plek.